abd

Amerika Gezisi – Gerekli olan belgeleri öğrendin mi ?

abd

Amerika’ya tatil Avrupalılar arasında popülerdir. Bunun birçok sebebi var: örneğin etrafımızda olan bu ülkeye merak. Amerika neredeyse ‘’farklı bir dünya’’ – Bu 10.175 kilometre uzak olan ülke bizden çok farklı ve bazı insanlar için korkutucu iken bazıları içinse heyecan verici olabiliyor. Eğer Amerika’da olmak istiyorsanız hiç kuşkusuz çok uzun zaman önceden hazırlanacaksınız ve pahalı bir uçuş yapacaksınız. Bu ülkede tatil ucuz olmasa da asla unutamayacağınız bir tatil olacaktır. Amerika’ya gitmeye değer mi? Böyle bir yolculuğa giderken ne gerekir? Yazımızda birçok bilgi ve  bu sorulara yanıt bulacaksınız!

abd

Amerika’ya uçuş

Amerika’ya direkt uçuş yapmak istiyorsanız büyük havalimanları birçok seçenek sunuyor. Ayrıca , büyük uçuşların çoğu Amerika’nın doğu yakasına uçuyor. Şu havaalanlarını kullanabilirsiniz: Chicago O’Hare, New York – JFK, Newark, ve Miami .

Amerika’ya aktarmalı uçuş seçenekleri biraz farklıdır. Uçuş saatiniz artsa da sizi iyi bir fiyatla bir çok geniş seçenek sunuyor. Amerika’ya olan ucuz uçuşlar gezginler arasında popüler ve şu havayollarıyla uçabilirsiniz: American Airlines USA, Emirates USA, Brussels Airlines USA veya Norwegian USA.

abd

Amerika’daki havaalanları

Amerika’da olan havaalanları sayılarını diğer ülkelere göre tahmin etmek çok zor değildir.Amerika her geçen gün daha fazla turist tarafından ziyaret edilmek istenen bi ülkeye dönüştü. Dünyanın en geniş havaalanının Amerika’da olması şaşırtıcı değildir. Atlanta – Hartsfield-Jackson Havaalanı yolcu sayısı (2017 kayıtlarından) 103 902 922. Amerika’daki diğer büyük hava alanları şunlardır: Los Angeles, Chicago-O’Hare, Dallas-Fort Worth ve New York JFK.

abd

Amerika Vizesi

Amerika’da uygulanan en popüler vize B-1/B-2 geçici oturum vizesidir. İlk olarak, B-1, Amerika’ya iş için seyahat edenlere gerekmektedir. Bu vize iş partnerliği yapan, konferansa katılan (bilimsel ve iş) ve ortaklar için uygundur. B-2 vizesi eğlence, turizm, tedavi, ziyaretler, sosyal, servis ve kurumsal aktiviteler için gereklidir. B-1 ve B-2 vizesi sıklıkla birleştirilip ve B-1/B-2 vize olarak veriliyor.

Bölüm 214(b)  INA , B-1/B-2 vizesi alan herkesin göçmen olduğunu belirtiyor. Eğer buna başvuruyosanız, konsolosluk yetkilisine göç ve vatandaşlık için uygun olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Vizeyi almak için, Amerika’ya geçici gittiğinizi göstermeniz gerekiyor. . Ayrıca Amerika’daki harcamalarınızı kapsayacak bir maddi durum da göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca ülkenizdeki evinizi,ailenizi, ekonomik ve sosyal durumunuzu -kısacası Amerika’dan ayrılacağınızı gösteren belgeler sunmanız gerekmektedir.

abd

Amerika Vizesi  – gerekli belgeler

Turistik/servis vizesine başvurulduğunda alakalı evraklar teslim edilmelidir. Bunlardan biri de tüm süreç için önem arz eden göçmen olmayanlar için elektronik formdur (DS-160). En az 6 ay geçerliliği olan pasaport da önemli bir belgedir. Eğer vize için başvuru yapacaksanız, Amerika vizesine uygun bir fotoğrafa ihtiyacınız var:  2″ x 2″ (50 mm x 50 mm) ve yeni olması gerekiyor. Ayrıca internet sitesinden onay kağıdını da getirmeniz gerekiyor. (http://ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-appointmentschedule.asp).

abd

Vize başvuru aşamaları

Amerika vizesine hangi aşamalarla başvurmalıyım? İlk önce, göçmen olmayan vizenin elektronik form doldurmalısınız (DS-160). Bir sonraki adım vize başvurusuna ödeme yapmak. Ödeme banka veya kredi kartıyla gerçekleştirilebiliyor. Bir diğer seçenek ise online banka transferi yada bankada nakit ödemek. ‘’Hesaplarım’’’ bölümünden nakit ödeme seçeneği de var. Başvurunuz için ödeme yaptığınızda, görüşmeyi planlamanız gerekiyor (web sitesinden). Bu prosedürde 3 bilgiye ihtiyacınız var: pasaport numarası, ödeme onay numarası ve 10 haneli DS-160 onay sayfası kodu. Bir sonraki aşama ise Amerika Konsolosluğuna gitmek. Yanınızda görüşme onay kağıdı, DS-160 formu talebi, uygun vize fotoğrafı ve eski yeni pasaportlarınızı getirmeniz gerekmektedir.Bu belgeler olmadan başvurunuz işleme alınmaz. 

Amerika vizesi – destekleyici belgeler

Vize başvuru formuna ve konsolosluk yetkilisine göre vizenin kabul edilip edilmeyeceği belli olur. Çoğu durumda ekstra belgeler gerekmez fakat başvuran kişi destekleyici belgeleri görüşmeye getirebilir. Görüşmede konsolosluk görevlisi başvuranın niyetini, aile durumunu, planlarını ve ülkede bulunmasını değerlendirir.

Çoğu kişi için ek belge gerekmese de bazen gereklidir. Örneğin, Amerika’da kalışınız uzadıysa veya vize durumunuz değiştiyse, resmi makamlara bunu iletmeniz ve belge sağlamanız gerekmektedir. . Eğer olay sizin kendi ülkeniz dışında gerçekleştiyse sabıka kaydı ve olayın geçtiği yerdeki mahkemenin kararı gerekmektedir. Unutmayın: Tüm belgeler İngilizce teslim edilmek zorundadır. 

Vizeye başvuru yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli kural sahte belge sunmamanızdır. Yanlış beyan, dolandırıcılık Amerika’ya giriş izninizin kalıcı olarak banlanmasına yol açabilir. Kişisel ve özel bilgilerinizi konsolosluğa vermekten çekinmeyiniz çünkü vize süreci güvenlidir.

abd

Amerika’da tedavi – gerekli belgeler

Amerika’da tedavi göreceklerin vize süreci daha farklıdır. Yukarıdaki evraklara ek olarak bir çok sertifika talep ediyorlar. Bunlardan biri hastanın tedavi olduğu doktordan alacağı tıbbi teşhis mektubudur. Bu mektup hastalığın tanımını ve neden Amerika’da tedavi edilmesi gerektiğini içermektedir. Ayrıca Amerika’daki doktorunuzdan Amerika’da kalacak bir yerinizin olduğunu belgeleyen bir mektuba ihtiyacınız olacaktır (kalış süresini ve tedavi masraflarını da içermelidir). Bu dokümanlara ek olarak, ulaşım, kalış ve medika prosedürlerin açıklandığı bir evrak da iyi olur.

Gümrük işlemleri ve kontrol- nasıl geçiyor?

Kurallara uymak prosedürlerin seyrini kolaylaştırır ve gereksiz olayların yaşanmasını önler. Bilindiği üzere uçağa binmek için havaalanında uygulayacağınız belli kurallar vardır. Bu sadece uyulması gereken kurallar ve belgelerin gösterilmesi değil, ayrıca bagaj ve el bagajı kontrolüdür. Düzgün bir kontrol olmadan yolcu uçağa biniş yapamaz. O yüzden buna hazırlıklı olmalısınız ve böylece vakit kaybedip yıpranmazsınız. 

Bagajınızda taşıyamayacağınız şeylerin bir listesi vardır. Dünyanın önde gelen ülkelerinden Amerika’nın da kendine has kuralları vardır. Hangi yasak ürünler Amerika’ya taşınamaz?

abd

Kendi ülkenizden yemekleri getirmek

Yolculuğunuzda ülkenizden yanınıza kendi yemeklerinizi getirebilirsiniz ama hepsi paketli olmalı – aksi takdirde gümrükte sorunla karşılaşabilirsiniz. Onaylı şeyler taşısanız dahi gümrükten geçerken kontrol ettirmeniz gerekmektedir. Bu ayrıca bu prosedürden düzgünce geçmenizi sağlayacaktır.

Kontrol edilmemiş hayvansal gıdaları Amerika’ya sokmak yasaktır. Sosisler ve ev yapımı sosisler evde saklanmalıdır. Havaalanlarında bagajınızdakileri anlayabilecek eğitimli köpekler bulunmaktadır. Et ürünleri sadece konserve olarak taşınabilir. Lahana ve o tarz ürünleri de bu şekilde taşıyabilirsiniz. Paketin dışına adını ve işlenmiş olduğunu, buzdolabı dışında saklanabileceğini yazmanız gerekmektedir.

abd

Amerika’ya çiğ meyveler, elma, vişne, üzüm portakal ve sebzeler, domates, salatalık ve havuç gibi sebzeler taşıyamazsınız.

Gümrükte alkol, tütün ve sigara

. Amerika’da alkol yaşının 21 olduğunu unutmayın. Devletin resmi sitesine göre her yolcu sadece 1 adet kendi alkolünü taşımalıdır. Daha fazla alkol gümrük görevlilerinin dikkatini çekebilir ve el konulabilir. Kişi başına 1 litre alkol taşıma hakkı vardır. Ayrıca duty freelerden alınan alkoller de aynı yasaya tabi tutulur. Ev yapım, miktarı uygun olmayan alkollere de el konulabilir. Ama, şişelerin üstüne İngilizce ne içerdiği yazılmalıdır. 

Sigara ve uyuşturucu birçok insan tarafından taşınması düşünülen iki üründür. Yasaya göre Avrupa’dan Amerika’ya 200 sigara taşınabilir. Sigara için tütün taşımak serbesttir ama alkol gibi o da belli miktarlar çerçevesinde olmalıdır. Cuba hariç (ambargo ürünü) 100 adet puro taşınabilir. 

Amerika’ya ilaç taşımak

Resmi siteden öğrendiğimiz kadarıyla, Avrupadaki eczanelerden reçetesiz aldığınız tüm ilaçları Amerika’ya getirebilirsiniz. Ama, orjinal paketlerinde olmalılar. Belgede verilen ‘kullanım miktarını’ okuyabilirsiniz. Ama 90 günden fazla kalacaksanız bu durum değişebiliyor. Reçetesiz satılan ürünler vitaminler ve destekleyici ilaçlar orjinal kutularıyla birlikte kullanılmalarına izin verilir.

Özel reçete gerektiren uyuşturucularda durumlar daha farklı. Elbette onları Amerika’ya taşıyabilirsiniz ama belli sınırlar altında kontrol edilmeleri gerekmektedir. Antibiyotik, morfin, psikotronik uyuşturucular ve diğer reçeteli ilaçlar için geçerli reçeteniz bulunmanız gerekmektedir. Bu reçetenin bir kopyası veya orjinalini havaalanında yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Reçetede hastanın Amerika’da kalacağı süre boyunca yeterli ilaç olması gerekmektedir. Gümrükte tüm bavullar kontrol edileceği için ilaç saklamaya çalışmayınız. 

Amerika gezisi – sağlık konuları

Yılda en azından bir defa seyahat eden bir gezginseniz, seyahat öncesi kendinizi hazırlamanız gerektiğini bilirsiniz.Bavuldan ziyade, ayrıca daha önemli konulara da dikkat etmek önemlidir. Sağlık sigortası bazı ülkelerde zorunlu olsa da, Amerika’da zorunlu değildir. Buna rağmen sağlık sigortası satın almanız tavsiye edilir. Amerika’da bayisi olan ve tanıdık şirketlerden almanız tavsiye edilmektedir. Amerika’da sağlık güvencesi çok iyi olması da satın alınması tavsiye edilir. Herhangi bir sağlık güvenceniz olmazsa ve hastalanırsanız size pahalıya patlayabilir. Amerika’ya gitmeden önce gerekli aşı vurulup vurulmamanız gerektiğini teyit etmelisiniz. 

Amerika gezisi – temel bilgiler

Şüphesiz ki, Amerika dünyanın en ilgi çekici ülkelerinden biridir. Her yıl Amerika’ya giden turist sayısı artıyor. İlgi çekici mekanlar sadece ilgi çekmekle kalmayıp ayrıca Amerika’yı tekrar ziyaret etme isteğinizi arttırıyor. Amerika’da öyle ilgi çekici yerler var ki nereden başlayacağınızı bilemiyorsunuz. Etrafı görmeye başlamadan önce, en popüler 2 adımı uygularsanız gezi planınız biraz kolaylaşır. Birincisi araba kiralama ikincisi de ucuz uçuşlardır. Seyahatteyken, özellikle bazı mekanlar ziyaret edilecekse hava durumunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Çok geniş alana sahip bu ülkede çeşitli iklimler görülmektedir. O yüzden seyahat etmeden önce araştırma yapmanız gezinizi kolaylaştıracaktır. Kışın birçok havayolunun Amerika’ya olan ucuz uçuşlarını da kontrol etmeyi unutmayın.

Amerika’da görülmeye değer nereler var? – Kısa bir rehber

las vegas

Birçok turist tarafından popüler olan şehirlerden biri Las Vegas, Nevada’dır. Las Vegas gizemli atmosferi, lükslüğü ile ve dünyaca ünlü şovlarıyla turistleri etkiliyor.

Bir diğer popüler yer ise Büyük Colorado Kanyonu, Arizona’dır. Şüphesiz ki ülkenin en güzel doğal güzelliklerinden biridir. Yıllardır bu doğal güzellik turistleri ve maceracıları etkilemişlerdir. 

3. olarak tüm gezginlerin listesinde olması gereken New York Times Meydanıdır. Hareketli şehir hayatıyla hiç uyumayan bu şehirde ünlülerle bile tanışabilirsiniz.

Eğer doğal güzelliklere meraklıysanız, Yellowstone Milli Parkını ziyaret etmelisiniz.Birçok aktif gayzer, çamur yanardağlar, güzel akarsular, dağlar, kaplıcalar, ormanlar ve tertemiz göller bulabilirsiniz. Bu park ayrıca birçok hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Yellowstone, kesinlikle turistleri her sezonda etkileyebilen bir yerdir.

Büyükşehir iklimi seven herkes Kaliforniya eyaletinde yer alan San Francisco şehrini  ziyaret etmeliler. Herkesin bayıldığı, aşık olduğu ve kaos dolu harika bir şehirdir. Her yıl milyonlarca turist buraya akın eder. San Francisco’nun en önemli simgeleri Golden Gate, Alcatraz ve ünlü tarihi tramvaylarıdır. 

Amerika’da eğlence

Amerika sadece ziyaret edeceğinizi değil ayrıca eğlenmeye de vakit bulabileceğiniz bir ülkedir. Amerika birçok kültür ve geleneğe ev sahipliği yapar. Country dansı, banliyö mahallelerine bi gezi veya tüm gece partilemek gibi birçok imkanınız vardır. Bazı turistler ise Avrupa’dan çok daha ucuza markalar bulabilecekleri devasa alışveriş merkezlerinde alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Sadece kendiniz bir tane için almayı unutmayın çünkü gümrükte sorun yaşayabilirsiniz. 

Amerika’ya bir seyahat – değer mi?

Amerika, turistler için hala ideal bir gezi durağıdır. Ülkenin çeşitliliği sayesinde, herkes kendine göre bir şey bulabilir. Amerika’ya aşık olmamak elde olmadığından bu kadar çok fazla turiste ev sahipliği yapıyor. Hatta bazen dönmek istiyorlar. Amerika’ya gitmek çok pahalı olsa da kesinlikle değer. Seyahat tutkunları ve maceracılar için tam bir ziyafettir. Asla sıkılmazsınız! Ülkeyi ziyaret edip bir süre kalıp farklı Amerikan kültürlerine şahit olmak herşeye değerdir. Daha Fazlası İçin…

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.